Activități, proiecte, în desfășurare!
Radio România îndeplinește un rol esențial în promovarea culturii românești prin difuzarea de emisiuni educative, culturale, muzicale, iar participarea sa la proiectele finanțate de instituțiile statului în aceste domenii reprezintă o recunoaștere a implicării jurnaliștilor săi, colaborarea având un impact semnificativ asupra comunității artistice și publicului larg din România. Radio România participă la programele de finanțare susținute de instituțiile statului român, colaborând pentru promovarea culturii românești, educarea publicului larg, susținând combaterea discriminării și crearea unui mediu incluziv. Proiectele desfășurate de Unitatea de Management de Proiect, contribuie la îndeplinirea acestor obiective și deziderate.
În luna Iunie 2024, s-a încheiat implementarea proiectului Social Skills for Blended Learning, proiect finanțat prin programul Erasmus+, coordonat de Katholic Schools of Flanders din Belgia. Mai multe detalii despre proiect în articolul de aici – link articol.
Administrația Fondului Cultural Național este o instituție publică ce oferă finanțare nerambursabilă pentru proiectele culturale din România, fiind responsabilă de susținerea și promovarea inițiativelor din domenii diverse, cum ar fi artele vizuale, muzica, literatura, artele performative și patrimoniul cultural.
SRR a depus 3 proiecte pe parcursul anului 2024 la AFCN, două dintre ele au fost depuse în sesiunea din martie de către Radio Reșița: ”Școala de muzică Radio Reșița” și ”Homo Banaticus”. Un alt proiect, „România a doua casă”, a fost depus de către Departamentul Studiourilor Regionale în sesiunea septembrie 2024, pe aria tematică Arta digitală și noile medii – pentru acest ultim proiect, rezultatele vor fi publicate până la sfârșitul anului 2024.
Proiectul „Școala de Muzică Radio Reșița”, coordonat de Studioul Teritorial Radio Reșița, în prezent în implementare, urmărește să crească nivelul de educație muzicală, culturală și artistică pentru 100 de tineri, inclusiv cei cu dizabilități, din Reșița și împrejurimi, în perioada 15 iunie – 15 noiembrie 2024. Activitățile includ workshop-uri pe genuri muzicale diverse, cursuri instrumentale și vocale, și ateliere de creație, cu scopul de a stimula participarea activă și dezvoltarea abilităților tinerilor. Se anticipează îmbunătățirea abilităților muzicale ale tinerilor, diversificarea cunoștințelor culturale și formarea unui simț artistic rafinat. Metodele de promovare includ utilizarea audienței radio, a mediilor online și colaborări cu instituții educaționale, asigurând vizibilitate și participare comunitară largă. Proiectul prevede și strategii de sustenabilitate, cu implicarea continuă a tinerilor în activități culturale și dezvoltarea Corului Radio Reșița, contribuind la revigorarea scenei culturale locale și regionale.
Radio România implementează în prezent un alt proiect depus de Radio România în sesiunea din martie 2024 la Secretariatul General al Guvernului ”Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, un omagiu adus contribuţiei de excepție a jurnalistului Eugen Preda la redefinirea post-decembristă a statutului postului public de radio, instituţie fundamentală a statului român, aflată în slujba ascultătorilor săi din 1928.
La evenimentul organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară, au participat studenți de la UNATC, Universitatea Hyperion – Facultatea de Jurnalism, Universitatea Națională de Muzică – Facultatea de Interpretare Muzicală, Universitatea București: Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Facultatea de Istorie, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, alături de elevi ai Liceului Teoretic Marin Preda, Liceului FEG, Colegiului Național Spiru Haret și ai Colegiului Naţional Sfântul Sava din București. Mai multe detalii, regăsiți pe site-ul SRR ( https://www.srr.ro/proiecte/ ).