Prin HCA nr.317/2018 a Societății Române de Radiodifuziune a fost înființată Unitatea de Management de Proiect, compartiment în cadrul Societății care să asigure redactarea, depunerea și implementarea proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă și/sau rambursabilă. În cadrul oricărei instituții, managementul proiectelor europene este strâns legat de alte aspecte precum obiectivele și prioritățile instituției și prin programele europene disponibile, instituția își poate atinge mai ușor obiectivele.
Scopul UMP este să dezvolte proiecte care să contribuie la dezvoltarea de proiecte educaționale, culturale la nivel național și internațional care să faciliteze accesul la educație, asimilarea valorilor europene și a incluziunii sociale, care să atingă obiectivele generale ale Radio ca instituție publică media și să contribuie la pregătirea specialiștilor Radio pentru accesarea unor surse de finanțare. Dezvoltarea unor proiecte europene este facilitată de expertiza deja existentă la nivelul instituției, dar în același timp poate favoriza noi conexiuni, legături cu instituții similare din Europa și poate contribui la creșterea prestigiului instituției.
Echipa UMP. Doamna Mariana Milan – Șef Serviciu Juridic al Societății Române de Radiodifuziune este Director UMP cu Delegație. De asemenea, în cadrul unității își mai desfășoară activitatea alți trei experți în scrierea propunerilor de finanțare și managementul proiectelor europene, Andreea Ciolacu, Costin Dedu și Raluca Rotaru.
Pentru ca activitatea Unității de Management să se dezvolte, este necesar să aducem la cunoștința actorilor cheie, organizații neguvernamentale și non-profit înfiinţate legal în România, dar și la cunoștința unor organizații non-profit dar și instituții media din Uniunea Europeană, informații despre înființarea acestei structuri în cadrul SRR, despre parteneriatele încheiate, despre proiectele depuse și/sau despre cele pentru care am primit finanțare, despre obiectivele pe care ni le propunem pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Radio România a fost implicată în mai multe proiecte europene, unele încă în desfășurare:
EuranetPlus(2017-2019) ca partener, finanțat de DG Connect a European Comisiei Europene, EEIG; – EuranetPlus (2019-2021), finanțat de DG Connect a Comisiei Europene, EEIG. Proiectele Euranet sunt coordonate de Radio România Internațional, iar acestea au contribuit în mod real la dezvoltarea capacității de accesare și management a fondurilor europene de către toată instituția în ansamblul său.
Din 2019 și până în prezent, prin intermediul UMP, Radio România:
- a coordonat un parteneriat strategic în domeniul formării profesionale Key Competences in Radio, Film and Television, mai multe detalii pe website-ul dedicate la proiectului – https://www.rtv-erasmusproject.eu/ și a fost partener într-un alt parteneriat strategic în domeniul educației Social Skills for Blended Learning, ambele finanțate prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
- De asemenea, Radio România a luat parte la un proiect finanțat prin programul Citizens, Equality, Rights and Values al Uniunii Europene, proiectul REC Hubs având drept tematică prevenirea exploatării prin muncă a migranților români din sudul Italiei.
- Printr-un grant acordat de Parlamentul European în urma unui apel de proiecte, Radio România a desfășurat proiectul Youth + EU, 2024 and Beyond, coordonat și implementat de Radio România Internațional cu sprijinul UMP. Proiectul a vizat comunicarea către public a unor tematici și dezbateri despre activitățile UE și a desfășurat campanii de conștientizare cu privire la importanța participării cetățenilor la alegerile europene din 2024.
- UMP a fost de asemenea partener în proiectul Frecvența Tineret, coordonat de Asociația Colour your Dreams din municipiul Târgu Jiu, proiect ce a avut drept scop formarea tinerilor în activități de podcasting pentru ca aceștia să-și poată face cunoscute opiniile cu privire la subiecte legate de ecologie și implicare civică.
- Cu sprijinul UMP, postul regional Radio Reșița a obținut finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național pentru implementarea proiectului Școala de Muzică Radio Reșița, implementat în intervalul Iulie – Noiembrie 2024.
- De asemenea Direcția Resurse Umane din cadrul Radio România, cu sprijinul UMP, a obținut finanțare pentru proiectul Eugen Preda- principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio, finanțat printr-un program de granturi al Secretariatului General al Guvernului României.
De asemenea, cu sprijinul UMP, Direcția Studiourilor Teritoriale a obținut finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național pentru proiectul România, a doua casă, ale cărui activități se desfășoară pe parcursul anului 2025. Tot în 2025, UMP derulează în parteneriat două finanțări, Graine de Chercheurs d’Eurocitoyenneté și MUSIC UNITES: Don’t wait for opportunity, go get it!.
Graine de Chercheurs d’Eurocitoyenneté este un proiect Erasmus+, derulat împreună European Independent Broadcasting Society și Liceul Edouard Branly din Franța, care promovează cetățenia europeană activă în rândul elevilor de liceu din România și Franța, încurajându-i să exploreze, să înțeleagă și să comunice impactul local al Uniunii Europene prin jurnalism de investigație și conținut digital.
MUSIC UNITES: Don’t wait for opportunity, go get it! se derulează împreună cu Stichting Kaliber Kunstenschool din Olanda și își propune să ajute tinerii muzicieni din Țările de Jos, România și Curaçao, dotându-i cu abilități de producție muzicală, compoziție și promovare digitală. Proiectul promovează colaborarea interculturală și dezvoltarea unei rețele internaționale de tineri muzicieni.
Unitatea de Management de Proiect va întreprinde și în 2025 eforturi pentru dezvoltarea unor noi contacte și parteneriate, dar și pentru depunerea unor noi proiecte care prin activitățile desfășurate să contribuie la atingerea obiectivelor instituției și la dezvoltarea potențialului uman și a experților instituției, mai multe detalii în secțiunea Strategie 2025 a website-ului nostru.